top of page

Mixed in België

 

 

Gemengde raciale identiteit

 

Voor vele metissen luidde de verhuis naar België een nieuwe periode in hun leven in. Naast de nieuwe familie en, voor sommigen, de studiemogelijkheden die ze kregen, betekende de verhuis vaak ook het begin van een interne strijd. Velen voelden zich in de Belgische samenleving evenzeer een buitenbeentje als in de Afrikaanse. 

 

 

Velen gingen op zoek naar hun identiteit en dit was niet altijd eenvoudig. In Afrika werden ze beschouwd als blank, kinderen van de blanke overheersers. Eens in België werden ze plotseling bestempeld als zwart. De uiteenlopende invulling die verschillende personen geven aan hun gemengde raciale identiteit toont ons dat, in tegenstelling tot in het verleden toen de barrière van huidskleur vaak ondoordringbaar was, vandaag over raciale identiteit ‘overlegd’ kan worden. Wie men is, is niet langer een vaststaand feit, een vanzelfsprekendheid die buiten discussie staat, maar een concept dat kan wijzigen in de tijd, afhankelijk van de omgeving en van individu tot individu. 

 

 

 

Post- of neokoloniaal België

 

Veel van de vooroordelen die ten aanzien van mensen van gemengde afkomst bestonden in de kolonie leefden echter hardnekkig door na de onafhankelijkheid. Dit zorgde ervoor dat veel kinderen het erg moeilijk hadden in België en tot op vandaag op zoek zijn naar erkenning en informatie over hun achtergrond.

 

Nood aan erkenning

 

De opeenvolgende migrantenstromen zetten de nationale identiteitsbeleving en de maatschappelijke groepsidentiteit van ‘de Belgen’ onder druk en geven aanleiding tot het ontstaan van nieuwe samenlevingsvormen, nieuwe genderrollen en nieuwe religieuze belevingen. Nationale identiteiten zijn, net als andere identiteiten, niet statisch maar steeds onderhevig aan maatschappelijke veranderingen. Het is belangrijk dat nationale overheden dit erkennen en een beleid formuleren dat adequate sociale ruimtes kan scheppen waarin een grote verscheidenheid aan identiteiten, zoals de raciaal gemengde identiteit, kan gedijen.

 

Het is exact dit soort ‘ruimte’ waar de metissen naar op zoek zijn. Door plaats te maken voor een biraciale identiteit en een verruimd inzicht te scheppen in het koloniale verleden kunnen de metissen hun rechtmatige plaats verwerven binnen de Belgische samenleving. Door hen zichtbaar te maken in het post-koloniale België kan niet alleen een link worden gemaakt met het koloniale verleden van ons land, maar kan er ook een publieke erkenning zijn van de gemengd Afrikaanse-Belgische afkomst van de kinderen van Save.

 

Vandaag strijden de kinderen van Save samen voor deze zichtbaarheid en erkenning. Meer hierover kan u vinden op hun  website:   'Metissen van België'.

bottom of page