top of page
Kinderen van Save

De kinderen van Save

Van april 2010 tot april 2012 werd aan het Studie-en Documentatiecentrum voor Oorlog en Hedendaagse Maatschappij het project “De Kinderen van Save: gestolen of gered?” gerealiseerd. Dit historische onderzoeksproject focuste op de transfer van zo’n 350 kinderen uit de instelling voor kinderen van gemengde afkomst van Save (het voormalige Belgische mandaatgebied Ruanda-Urundi) naar België aan de vooravond van de onafhankelijkheid in 1962. Het hoe, wat en waarom van deze transfer blijven tot op de dag van vandaag in mysterie gehuld en vormden daarom de centrale vragen van dit onderzoeksproject. Deze website heeft als doel de resultaten van dit onderzoek naar een breed publiek te verspreiden.

- Sarah Heynssens

Entre deux mondes

Le déplacement des enfants métis du Ruanda-Urundi colonial vers la Belgique

 
CEGESOMA

De kinderen van Save.

Gestolen of gered?

EXTRA LEESVOER

Practices of displacement

Forced migration of mixed-race children from colonial Ruanda-Urundi to Belgium

BOEK

De Kinderen van Save. Een Geschiedenis tussen Afrika en België

DE GESCHIEDENIS VAN DE KINDEREN VAN SAVE

Kinderen van Save: het boek

Het boek over de geschiedenis van de kinderen van Save is nu uit! Het boek vertelt het verhaal van de 300  kinderen die uit Rwanda en Burundi 'geëvacueerd' werden aan het einde van de jaren 1950  en ondergebracht bij Belgische pleeggezinnen. Deze buitenechtelijke kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse vrouwen waren door de koloniale autoriteiten in het tehuis van de Witte Zusters van de missie van Save geplaatst. Aan de vooravond van de onafhankelijkheid werden zij overgebracht naar België. Velen zouden hun moeder nooit terugzien en zich blijven afvragen waar ze vandaan kwamen. Te blank voor Afrika, maar te zwart voor Europa, hun gemengde afkomst zet ook vandaag nog aan tot reflecties op de collectieve identiteit van Belgen.

Het verhaal van de kinderen van Save werd verteld tijdens het Franstalige radioprogramma "Un Jour dans l'Histoire". Beluister de podcast via de website van de RTBF

Kinderen van Save

Deze foto toont een groep meisjes van het instituut van Save in de jaren 1950 . Het instituut van Save ving zowel meisjes als jongens op. Deze hadden echter aparte slaapzalen, refters en speelplaatsen. Tijdens de lessen zelf, zaten de meisjes en jongens wel samen. Wil u meer weten over het instituut van Save? Klik door!

Omschrijving en bron foto: 

Meisjes van het instituut van Save, ca. 195?. (Foto facebookalbum, Jacqueline Goegebeur)

Een getuige aan het woord

De Witte Zuster Lutgardis (Irma De Rycke) was verantwoordelijk voor het "instituut voor mulatten" van Save in de periode van 1954 tot de opdoeking van het instituut in 1962. In het videofragment legt ze uit waarom zij het noodzakelijk vond om de kinderen naar België te brengen. Wil u meer weten over de transfer van de kinderen naar België? Klik door! 

Omschrijving en bron videofragment: VRT Beeldarchief, Panorama BRTN, 4 mei 1973, reportage van William Van Laeken : Interview zuster Lutgardis

bottom of page